- Komerční sdělení -novinky

Víte, jak se pěstuje káva?

Patříte mezi milovníky kávy, ale netušíte, jak a kde se káva vlastně pěstuje? V následujícím textu vám prozradíme, co se děje, než se káva dostane na váš stůl.

Původ kávy 

Zrnková káva je po ropě druhou nejprodávanější komoditou na světě. Slovem káva označujeme nápoj, který se připravuje z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Stejným termínem pojmenováváme také kávová zrna, která si běžně kupujeme u svého prodejce kávy, doma si je umeleme a připravíme si nápoj podle své chuti. 

Kde se pěstuje

Kávovník má svůj původ na africkém kontinentu, konkrétně v Etiopii, odkud se rozšířil do dalších oblastí. Pěstuje se v tzv. kávovém pásu mezi 23. severní a 25. jižní rovnoběžkou. K největším světovým producentům kávy patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie, dále se kávovníku daří například v Hondurasu, Indii nebo Ugandě. Každá pěstitelská země se liší klimatickými podmínkami i složením půdy, což ovlivňuje charakteristické vlastnosti místní kávy.

Jak vypadá kávovník

Kávovník je stálezelený keř nebo menší strom dorůstající do výšky 3 až 15 metrů, avšak kultivuje se na 3 metry výšky kvůli jednodušší sklizni. Po 2 až 5 letech rodí plody, které se tvarem i barvou podobají třešni a uvnitř ukrývají semena – zelená kávová zrna. Rostliny kávovníku během svého růstu potřebují dostatek slunce a vláhy, proto se jim nejlépe daří ve vlhkém tropickém pásmu.

Arabica versus robusta

Existují dvě hlavní odrůdy – kávovník arabský (arabica) a kávovník statný (robusta). Arabice se daří spíše v chladnějších, výše položených oblastech, robusta se pěstuje v rovinatých tropických oblastech. Arabica je jemnější, má mírně nakyslou chuť a obsahuje poloviční množství kofeinu. Naproti tomu je robusta silnější a výraznější, díky dvojnásobnému množství kofeinu povzbudivější a má mírně nahořklou chuť. Většina světové produkce kávy pochází z odrůdy arabica.

Sklizeň a zpracování

Sklizená kávová zrna zralých plodů kávovníku se zpracovávají mokrou nebo suchou metodou. Při mokrém zpracování se plody zbaví nečistot za pomoci velkého množství vody a oddělí se zralé plody od nezralých. Plody se poté rozdrtí a zbaví slupky, probíhá fermentace a další čištění a nakonec jsou kávová zrna usušena, roztříděna, zabalena a odeslána do pražíren. Méně šetrná ke kávovým zrnům a méně důsledná v odstraňování slupek je suchá metoda. Po očištění plodů ve vodní lázni probíhá sušení na betonových deskách. Po vyschnutí jsou plody následně vyloupány ve speciálních strojích.

Kde koupíte kvalitní zrnkovou kávu?

Kde koupíte kvalitní zrnkovou kávu? Mountain Gorilla Coffee nakupuje kávu od farmářů v Ugandě. Vyhýbá se lokalitám, kde vypalování devastuje ekosystém deštných pralesů, vyhání horské gorily a jiná vzácná zvířata. Zakoupením produktů Mountain Gorilla Coffee podpoříte organizaci Gorilla Doctors a přispějete k záchraně horských goril.

Related articles

Comments

- Reklama -spot_img

Nejnovější články

Reklama